ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ στη ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ



ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ στη ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ

    Τη  δυναμική της περιοχής μας τη συνθέτει η πολυμορφία των διαφορετικών στοιχείων και δεδομένων της, που ενώ συνυπάρχουν δεν έχουν αποδώσει στην τοπική κοινωνία τα αναμενόμενα.  
 Πιστεύουμε ότι η μέχρι σήμερα ελλιπής και αποσπασματική αντιμετώπιση της σχέσης παραλίων και ενδοχώρας απαιτεί άμεσο επαναπροσδιορισμό στη βάση ενός κοινού σχεδιασμού που θα συνδέει, θα αναδεικνύει θα αξιοποιεί και θα ενισχύει τη σύνδεση δυνάμεων τουριστικής επιχειρηματικότητας των παραλίων με την προσφορά της ενδοχώρας σε προϊόντα, πολιτισμό, φύση, τοπίο, δραστηριότητες.
    Μια τέτοια σύνθεση  πιστεύουμε ότι είναι η μόνη που ηθικά, επιχειρηματικά, παραγωγικά, οικονομικά και κοινωνικά μπορεί να υπηρετήσει την ανάπτυξη της περιοχής μας όχι μόνο για τα οφέλη που θα προκύψουν  όσο για να έχει τη δική της ταυτότητα και τα δικά της χαρακτηριστικά.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ
    Η βίαιη ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες ιδιαίτερα στα παράλια με την ανορθολογική αύξηση του δομημένου τουριστικού χώρου είχε συνέπεια τις στρεβλώσεις τόσο στο φυσικό όσο και στο δομημένο περιβάλλον. Αποτύπωμα των οικισμών αλλά και των κέντρων των πόλεων Χερσονήσου και Μαλίων αυτού του τρόπου ανάπτυξης χωρίς αρχές χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό  με υπερεκμετάλλευση της αστικής γης  με αποδόμηση της ιστορικής συνέχειας και της πολεοδομικής συνοχής δημιούργησαν το άναρχο δομημένο περιβάλλον με κόστος την απουσία δημόσιου χώρου και  κατ’ επέκταση την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσα στον αστικό χώρο.
    Πιστεύουμε στην κινητοποίηση των δημοτικών, περιφερειακών και κεντρικών υπηρεσιών  για:
- την οριστικοποίηση των πολεοδομικών σχεδίων και πράξεων εφαρμογής που κρατούν σε ομηρία τους δημότες.
- στο σχεδιασμό μέσω ΣΧΟΑΠ σε όλες τις  δημοτικές ενότητες
- στις αναπλάσεις στα ιστορικά κέντρα
- Στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με ανάδειξη της πολιτιστικής υποδομής του (μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι) από τα Μινωικά χρόνια μέχρι σήμερα
- Στη σωστή διαχείριση με σχεδιασμό του φυσικού περιβάλλοντος με στόχο τις ανάγκες των δημοτών.
- Στην ενοποίηση των αρχαιολογικών δομών και χώρων σ’ όλο το εύρος του Δήμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Δημόσιος χώρος ανήκει στην κοινωνία! - Είναι μέρος της ποιότητας ζωής μας. Πρέπει να προστατεύεται από την ιδιωτική αυθαιρεσία, τις επεκτατικές λογικές κατάληψης και χρήσης του πάνω και πέρα από κάθε σχεδιασμό.
Εμείς μιλάμε για...    
   Βιώσιμη κινητικότητα με προτεραιότητα στον πεζό και το ποδήλατο.
   Για δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες
   Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων και θα επανεξετάσουμε την παραχώρηση σε ιδιώτη. Επικεντρώνουμε σε ένα μοντέλο που βασίζεται στην πρόληψη και στην ανακύκλωση στην  πηγή, μέσα από την αποκέντρωση, τον κοινωνικό έλεγχο και το δημόσιο σχεδιασμό.
   Υποστηρίζουμε τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και την ανακύκλωση στην πηγή, τη μεταστροφή της βιομηχανικής παραγωγής από τα βραχύβια αγαθά σε επισκευάσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα αγαθά μακράς διάρκειας.                                                

    Είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο θέμα της «αξιοποίησης» της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών .
   Υπερασπιζόμαστε το ΣΧΟΑΠ του πρώην Δήμου Γουβών. Είναι η μοναδική συμφωνημένη συνθήκη που μπορεί να γίνει αποδεκτή για το ακίνητο.
   Ενημερώνουμε και κινητοποιούμε την κοινωνία  για να μην παραδοθεί ο χώρος βορά σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
   Για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι υπηρεσίες και δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο όνομα της τοπικής οικονομίας και μίας μακροπρόθεσμης σχέσης όπως Σχολεία, Δημοτικές υπηρεσίες, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ).
   Για να οργανωθεί ο χώρος σε πολιτιστικό - παιδαγωγικό πνεύμονα του Δήμου αλλά και υπερτοπικής σημασίας.
    Πρόκειται για ζωτικό χώρο που προσδιορίζεται να δεχθεί συγκεκριμένες λειτουργίες με αυξημένες απαιτήσεις ώστε να εκπληρώσει ένα σημαντικό πολεοδομικό αλλά και κοινωνικό ρόλο.
Στη βάση αυτή επιπρόσθετα θα διεκδικήσουμε τη δημιουργία:
- Κέντρου μελέτης και έρευνας Μινωικού πολιτισμού.
- Κέντρου Μελέτης και Προβολής Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού.
- Κέντρου μελέτης και Έρευνας της Κρητικής μουσικής  σε ανοιχτό διάλογο με όλες τις χώρες, (ιδιαίτερα της Μεσογείου) και σε συνεργασία με το Μουσικό Σxολείο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Οι δημοτικές υπηρεσίες οφείλουν να λειτουργούν με διαφάνεια, κοινωνικό έλεγχο, λαϊκή συμμετοχή, αποκέντρωση και δημοκρατικό προγραμματισμό.
- Η οργάνωση γραφείων υποστήριξης αγροτών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα αλλάξουν το τοπίο στο Δήμο και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν όσα ονειρευόμαστε. Το Γραφείο Υποστήριξης του Αγρότη θα συνδέει την τοπική αγροτική παραγωγή με τις ανάγκες των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, ώστε η τοπική κοινωνία να ωφελείται άμεσα με την παρουσία του τουρισμού.
- Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη (που έδειξε ήδη τη δυναμική του), θα στέκεται συμπαραστάτης στα αιτήματα και τα παράπονα του Δημότη.